Nog steeds zijn functionele benefits van producten en diensten met 41% het belangrijkst. Denk aan een auto: hoe mooi deze ook is, als hij niet rijdt verdwijnt al haar ‘meaningfulness’. De volgende functionele KPI’s zijn daarmee nu het meest belangrijk: Goede Kwaliteit / Belofte Nakomen / Nut van Product / Veiligheid & Verantwoordelijkheid en als laatste Prijs.
Wat opvalt is dat kwaliteit eerst komt en prijs laatst, ondanks wat vaak gedacht wordt. Onze eerste hint qua politieke keuzes zit in de tweede en vierde KPI. Met een overvloed aan keuze, reviews en aanbevelingen van vrienden online, moet een product niet alleen veilig en verantwoord zijn maar vooral doen wat het zegt. Roep je ‘wittere tanden’ met jouw tandpasta? It better work.
Politieke lading wordt nog duidelijker op het gebied van persoonlijke benefits (30%). De vraag hier is in hoeverre een product ons leven verrijkt. De indicatoren zijn: Vergemakkelijkt het Leven / Een Gerust Gevoel / Geluk / Levensbevrediging / Inspireert Ideeën.
Die eerste factor mag ons niks verbazen. Maar de vier die hierop volgen geven een prachtig beeld van hoe waanzinnig hoog de eisen eigenlijk zijn van de moderne consument. Geeft jouw merk een gerust gevoel? Levensbevrediging? Ga er maar aan staan!
Het laatste cluster zijn de collectieve benefits (29%). De vraag hier is: wat is de bijdrage van het merk aan de samenleving? Ze is daarmee de meest politiek gevoelige. De vijf kernbegrippen zijn Transparant / Ethisch / Diversiteit / Goede Werkplaats en Goed voor de Lokale Economie. Deze indicatoren geven aan dat de duurzame gedachten veel verder gaan dan milieu. Het is een holistisch eisenpakket van de consument.
Dit zijn de 15 belangrijkste merkindicatoren waar je als bedrijf op kunt gaan creëren en innoveren volgens de respondenten. Het zijn tevens de indicatoren waarvan wij gemeten hebben dat ze een positief effect hebben op de bottomline. Een groot deel ervan zijn politiek gevoelig, in de zin dat de consument er een krachtig moreel oordeel over heeft en de aankoop ook ziet als een ‘stem’. Tot aan de stem dat je als merk mag verdwijnen.
Dus onthoudt die silver lining; elk merk dat het wél lukt, zal groeien als kool.